ALLE INFORMATIE OP RIJ VOOR DE CURSUS KOKEN OP KOKSNIVEAU

Welkom op deze pagina waarop alle informatie duidelijk op rij voor je is gezet voor de cursus Koken op Koksniveau

vrolijke cursiste bij de cursus koken op koksniveau

KERNGEGEVENS VAN DE CURSUS KOKEN OP KOKSNIVEAU

Type onderwijs: Volwasseneneducatie

Naam van de cursus: Koken op Koksniveau

Doelgroep: Volwassenen die net zo bekwaam willen leren koken als een kok. Zowel uit hobby als beroepsoverweging.

theorieles over koken

Doelstelling van de cursus: Cursisten op een dusdanig kookniveau brengen dat men (indien de cursist dat beoogd) beroepsmatig binnen de horeca werkzaam kan geraken oftewel: cursisten leren Koken op Koksniveau. Kookschool Castricum doet dat uitsluitend middels moderne digitale educatietechnieken, vanuit een moderne en goed geoutilleerde keuken.

terrine van eendenborst

Vereiste vooropleiding: Geen (ongeacht jouw niveau bij aanvang van de cursus zal je bij afronding van de cursus het beoogde niveau -kok (zilver / 2e niveau) kunnen behalen). Inzet en motivatie zijn noodzakelijk. De cursus wordt op een voor ieder begrijpende wijze gegeven. Beheersing van de Nederlandse taal is wel vereist.

Vrijstellingenbeleid: Op de cursus Koken op Koksniveau is geen enkel vrijstellingenbeleid van toepassing.

concentratie tijdens koken

Inhoud van de cursus: De cursus Koken op Koksniveau is een versnelde koksopleiding voor volwassenen en heeft als doel om jou te leren koken op koksniveau en wel zodanig dat je na afloop van de cursus alle kooktechnieken beheerst waarover een bekwaam kok dient te beschikken.

Kookschool Castricum geeft per iedere les educatie d.m.v. het bereiden van een driegangenmenu. Elke les begint eerst met de theoretische uitleg van het menu en daarna volgt de uitvoerige praktijkuitwerking. Het menu bestaat per les uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Het is de bedoeling  dat de cursist het geleerde in praktijk brengt (dus: in de privé sfeer het geheel nadoet/nakookt) zodat er vaardigheid verkregen wordt. Evenzo wordt geadviseerd om tijdens de les aantekeningen te maken.

Recepturen en boodschappenlijstjes kan men downloaden.

Daarnaast leren wij je om effectief en efficiënt te koken, om voedselverspilling te voorkomen en om netjes te werken. Wij gebruiken daarbij uitsluitend kwaliteits-ingrediënten. Het is de cursist toegestaan om vanwege persoonlijke smaak, welzijn of levensbeschouwing de recepten aan te passen met vergelijkbare ingrediënten.

koks werken samen

Niveau: ZILVER / 2e niveau

Type cursus: Praktijkopleiding (met toegepaste theorie om de praktijk goed te kunnen doorgronden).

Duur van de cursus: De cursus Koken op Koksniveau bestaat uit 22 lessen (dus 44 films). De eerste 2 lessen (dus 4 films) bieden wij jou GRATIS aan.

Les 1 opleiding Koken op Koksniveau - GratisLES 2 - opleiding Koken op Koksniveau - Gratis

Bevalt het je dan kan je via onze website www.kookschoolcastricum.nl tegen betaling inloggen. Dit is de meest moderne en inzichtelijke manier om bekwaam te leren koken. Bovendien is het de voordeligste koksopleiding van Nederland!

Bij voorkeur – voor de beste prestaties – volgt de cursist per week 1 les en kookt deze 1 a 2 maal na. Maar, men heeft de cursus voor 1 jaar ingekocht, dus het staat vrij om zelf het tempo te bepalen. De duur per les waarmee een cursist rekening moet houden is ca. 4,5 uur (waarvan ca. 45-60 minuten theorie, 30-45 minuten praktijkuitleg en de overige tijd voor het koken zelf).

kreeftencocktail

Huiswerk: Geen (wel wordt aanbevolen om de geleerde praktijkles nogmaals te herhalen om e.e.a. beter “in te slijpen”. Oefening baart kunst. Koken is een ambacht en gebaat bij herhaling).

Studiebelasting: Er is naast een les van ca. 4,5 uren geen verdere studiebelasting. Wel adviseren wij de cursist om de gemaakte aantekeningen van de les uit te werken voor naslag en de praktijkles nogmaals te koken (zie: “duur van de cursus” en “huiswerk”).

Bovendien adviseren wij om vanaf de 2e helft van de cursus ervaring op te gaan doen middels het lopen van stage (tenminste, in ieder geval voor diegene die in de horeca werkzaam willen worden of al zijn). Want al heb je inmiddels de kennis en ook de kunde. De snelheid van handelen leer je uitsluitend met de dagelijkse praktijk.

dessert

Studiemateriaal: Voor het theoretische gedeelte adviseren wij een pen en papier maar digitaal aantekenen mag natuurlijk ook en heeft zelfs onze voorkeur. (noot: Het is niet toegestaan de lessen (i.v.m. eigendomsrecht) te verspreiden naar derden. Het copyright berust geheel bij Kookschool Castricum).

Voor het praktijkgedeelte zijn er natuurlijk keukengereedschappen nodig zoals messen, snijmat, kommen/bekkens, afvalbakje, (steel-, kook-, koekenpannen) gardes, spatels ed. En bij voorkeur ook enige elektrische keukenmachines zoals (staaf-)mixer, blender, keukenmachine enz. Ook is een oven noodzakelijk. Al met al kan men desgewenst tijdens de cursus nog gereedschappen aanschaffen. 

Verder adviseren wij een koksbuis. Niet dat het noodzakelijk is in eigen keuken maar het voorkomt beter eventuele brandwonden dan bij gewone kleding. Maar bovenal is het mentaal een wijze keuze. Je bent dan echt een cursus aan het volgen. De juiste kleding verbeterd jouw focus tot kok. Bij voorkeur nog een sloof en 2 koksdoeken.

Certificaat: Kookschool Castricum geeft géén certificaten uit als bewijs voor het volgen van de cursus Koken op Koksniveau.

We leggen je eerst even de historie uit: Lange tijd was het koksdiploma (destijds uitgegeven door het SVH) het enige bewijs van bekwaamheid. Echter, op enig moment besloot de Europese Commissie dat de Nederlandse diploma’s niet voldoen aan de Europese maatstaf. Noot: Wil je liever toch een dergelijk diploma dan zal je die moeten behalen in het buitenland (w.o. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen).

Sindsdien kent Nederland een vrijer systeem en konden scholen zoals Kookschool Castricum ontstaan om voortaan verbeterd kookonderwijs te geven. Wij gaven daarom geen diploma’s maar certificaten uit. Deze werden alom gerespecteerd en gewaardeerd omdat Kookschool Castricum qua niveau veel verder gaat dan het verouderde systeem.

Echter, omdat Kookschool Castricum geen rechtstreeks contact heeft met haar cursisten geven wij geen certificaten meer af. Maar het staat je vrijelijk om elders een examen in te kopen. Kijk daarvoor bij het SVH en ROC’s.

Kookschool Castricum verwacht dat na de diploma’s de certificaten eveneens steeds minder van belang worden. Werkervaring en jouw persoonlijke skills worden steeds belangrijker. 

Omgekeerd doen mensen die momenteel elders een koksopleiding volgen er heel verstandig aan om de cursus Koken op Koksniveau daarnaast te volgen. Dan ben je welhaast zeker dat je slaagt!

blije koks die geslaagd zijn

Cursusprijs en termijnbetaling:

De gehele cursus (22 lessen) kost bij vooruitbetaling in één bedrag €. 350,-  Dat komt neer op €. 17,50 per les. (de eerste 2 lessen zijn gratis om jou te laten wennen aan onze leswijze). Wij bieden uiteraard ook termijnbetalingen aan.

OVERIGEN: In onze algemene voorwaarden staan alle overige relevante zaken zoals o.a. annulering en restitutie, bedenktijd en klachtenbeleid. KLIK <<<HIER>>> voor onze algemene voorwaarden.

 

Zie Kookschool Castricum ook op:

facebook logo instagram logo logo X, voorheen twitter