ALLE INFO OP RIJ VOOR DE CURSUS ZELFSTANDIG KOKEN OP CHEFSNIVEAU

Welkom op deze pagina waarop alle informatie duidelijk op rij voor je is gezet voor de cursus Zelfstandig Koken op Chefsniveau zelfstandig werkend kok

twee chefs koken samen

Type onderwijs: Volwasseneneducatie

Naam van de cursus: Zelfstandig Koken op Chefsniveau (goud / 3e niveau)

Doelgroep & doel: Personen die bij Kookschool Castricum de opleiding Koken op Koksniveau hebben voltooid (zilver / 2e niveau) of personen die elders een koksopleiding hebben genoten, zodanig opleiden dat zij alle gangbare kooktechnieken zeer bekwaam kunnen uitvoeren en volledig zelfstandig & allround kunnen functioneren. Dit zowel uit vanuit verregaande hobby als vanuit beroepsoverweging.

impressie van chef koken

Doelstelling van de cursus: Cursisten op een dusdanig kookniveau brengen dat men (indien de cursist dat beoogd) beroepsmatig binnen de horeca werkzaam kan geraken oftewel: cursisten zelfstandig leren koken met alle gangbare kooktechnieken. Kookschool Castricum doet dat uitsluitend middels moderne digitale educatietechnieken vanuit een moderne en goed geoutilleerde keuken.

geconcentreerd aan het koken

Vereiste vooropleiding: Zie ook “Doelgroep”: Je dient tenminste de cursus Koken op Koksniveau volledig gevolgd/afgerond moeten hebben en/of koks die elders opgeleid zijn. Inzet en motivatie zijn noodzakelijk. De cursus wordt op een voor ieder begrijpende wijze gegeven. Beheersing van de Nederlandse taal is wel vereist.

Vrijstellingenbeleid: Op de cursus Zelfstandig Koken op Chefsniveau is geen enkel vrijstellingenbeleid van toepassing.

Kabeljauw op bedje van spinazie

Inhoud van de cursus: De cursus Zelfstandig Koken op Chefsniveau is een versnelde praktijk-vervolg-koksopleiding voor volwassenen en heeft als doel om jou te leren koken/functioneren als een volwaardig allround-kok. 

Kookschool Castricum geeft per iedere les educatie aan de hand van het bereiden van een  meergangen-menu. Elke les begint eerst met de theoretische uitleg van het menu en daarna volgt de uitvoerige praktijkuitwerking. Het menu bestaat per les uit een extragerecht (bijv. amuse, tussengerecht, patisserie), een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Het is de bedoeling  dat de cursist het geleerde in praktijk brengt (dus: het in de privé sfeer geheel nadoet/nakookt) zodat er vaardigheid verkregen wordt. Evenzo wordt geadviseerd om tijdens de les aantekeningen te maken. Recepturen en boodschappenlijstjes kan men downloaden.

Daarnaast leren wij je om effectief en efficiënt te koken, om voedselverspilling te voorkomen en om netjes te werken. Wij gebruiken daarbij uitsluitend kwaliteits-ingrediënten. Het is de cursist toegestaan om vanwege persoonlijke smaak, welzijn of levensbeschouwing de recepten aan te passen met vergelijkbare ingrediënten.

rollade met pommes duchesse

Niveau: GOUD / 3e niveau

Type cursus: Praktijkopleiding (met toegepaste theorie om de praktijk goed te kunnen doorgronden).

Duur van de cursus: 22 lessen. Bij voorkeur – voor de beste prestaties – volgt de cursist per week 1 les en kookt deze 1 a 2 maal na. Maar, men heeft de cursus voor 1 jaar ingekocht, dus het staat vrij om zelf het tempo te bepalen. De duur per les waarmee een cursist rekening moet houden is ca. 5,5 uur (waarvan ca. 45-60 minuten theorie, 30-45 minuten praktijkuitleg en de overige tijd voor het zelf alles bereiden).

Ton Mulder legt uit

Huiswerk: Geen (wel wordt aanbevolen om de geleerde praktijkles nogmaals te herhalen om e.e.a. beter “in te slijpen”. Oefening baart kunst. Koken is een ambacht en gebaat bij herhaling). Het lopen van stage is aanbevelingswaardig.

Studiebelasting: Er is naast een les van ca. 5,5 uren geen verdere studiebelasting. Wel adviseren wij de cursist om de gemaakte aantekeningen van de les uit te werken voor naslag en de praktijkles nogmaals te koken (zie: “duur van de cursus” en “huiswerk”).

Bovendien adviseren wij om tijdens de cursus ervaring op te gaan doen middels het lopen van stage (tenminste, in ieder geval voor diegene die in de horeca werkzaam willen worden of al zijn). Want ook al heb je inmiddels de kennis en ook de kunde van de voorafgaande koks-opleiding en het onderhavig geleerde van deze cursus. De snelheid van handelen leer je uitsluitend met de dagelijkse praktijk.

kip met ratatouille

Studiemateriaal: Voor het theoretische gedeelte adviseren wij een pen en papier maar digitaal aantekenen mag natuurlijk ook en heeft zelfs onze voorkeur. (noot: Het is niet toegestaan de lessen (i.v.m. eigendomsrecht) te verspreiden naar derden. Het copyright berust geheel bij Kookschool Castricum).

Voor het praktijkgedeelte zijn er natuurlijk allerlei keukengereedschappen nodig zoals messen, snijmat, kommen/bekkens, afvalbakje, (steel-, kook-, koekenpannen) gardes, spatels ed. En bij voorkeur ook enige elektrische keukenmachines zoals (staaf-)mixer, blender, keukenmachine enz. Ook is een oven een must. Al met al kan men desgewenst tijdens de cursus nog gereedschappen aanschaffen. 

Verder adviseren wij een koksbuis. Niet dat het noodzakelijk is in eigen keuken maar het voorkomt beter eventuele brandwonden dan bij gewone kleding. Maar bovenal is het mentaal een wijze keuze. Je bent dan echt een cursus aan het volgen. De juiste kleding verbeterd jouw focus tot kok. Bij voorkeur nog een sloof en 2 koksdoeken.

Certificaat: Kookschool Castricum geeft géén certificaten uit als bewijs voor het volgen van de cursus Zelfstandig Koken op Chefsniveau.

We leggen je eerst even de historie uit: Lange tijd was het koksdiploma en het diploma zelfstandig werkend kok (destijds uitgegeven door het SVH) het enige bewijs van bekwaamheid. Echter, op enig moment besloot de Europese Commissie dat de Nederlandse diploma’s niet voldoen aan de Europese maatstaf. Noot: Wil je liever toch een dergelijk diploma dan zal je die moeten behalen in het buitenland (w.o. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Noorwegen).

Sindsdien kent Nederland een vrijer systeem en konden scholen zoals Kookschool Castricum ontstaan om voortaan verbeterd kookonderwijs te geven. Wij gaven daarom geen diploma’s maar certificaten uit. Deze werden alom gerespecteerd en gewaardeerd omdat Kookschool Castricum qua niveau veel verder gaat dan het verouderde systeem.

Echter, omdat Kookschool Castricum geen rechtstreeks contact heeft met haar cursisten geven wij geen certificaten meer af. Maar het staat je vrijelijk om elders een examen in te kopen. Kijk daarvoor bij het SVH en ROC’s.

Kookschool Castricum verwacht dat na de diploma’s de certificaten eveneens steeds minder van belang worden. Werkervaring en jouw persoonlijke skills worden steeds belangrijker. 

Omgekeerd doen mensen die momenteel elders een soortgelijke opleiding volgen er heel verstandig aan om de cursus Zelfstandig Koken op Chefsniveau ernaast te volgen. Dan ben je welhaast zeker dat je slaagt!

geslaagde chefs

Cursusprijs en termijnbetaling: De gehele cursus (22 lessen) kost bij vooruitbetaling in één bedrag €. 350,-  Dat komt neer op €. 15,91 per les.

OVERIGE In onze algemene voorwaarden staan alle overige relevante zaken zoals o.a. annulering en restitutie, bedenktijd en klachtenbeleid. KLIK <<<HIER>>> voor de algemene voorwaarden.

Zie Kookschool Castricum ook op:

facebook logo instagram logo logo X, voorheen twitter